Tuesday, 30 September 2014

Re-Stock Bedak Sejuk

Assalammualaikum
Bismillahirahmanirahim



Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

Alamak!! tepuk dahi hari ni sebab stok bedak sejuk zyla dah habis. order untuk personal , RM20.00 dan RM1.50 untuk dealer. semua diorang sapu habis. tak ada apa pun tinggal untuk orang. alhamdulillah syukur pada Ilahi sebab bagi rezeki ini. 

kali ini zyla berkongsi dengan korang disebalik tabir pembuatan bedak sejuk ni. tapi berperingkat lah. dan manalah tahu korang boleh ambik tips penjagaan muka yang bermanfaat untuk wajah korang.

mula-mula yang zyla buat ialah RENDAM BERAS.


beras apa?? haaa..rahsia. beras ni direndam 2 hari.. tapi airnya kene tukar 5 jam setiap masa demi menjaga kualiti. kalau dibiar aje , nanti bercampur dengan habuk, berbau dan dah jadi bedak sejuk nanti, kulit muka korang jugak yang gatal-gatal. so bagi customer zyla, korang tak ada gatal-gatal kan? kalau gatal sebab muka berjerawat memang ya. tapi lepas tu dah tak ada kan?

sebelum rendam nak kene basuh betul-betul. tapi basuh tu taklah kerap sangat sebab ada yang nasihat kat zyla, beras ni memang ada khasiatnya  sendiri sebab tu jangan basuh kerap sangat takut nanti hilang khasiat dia. haa~~ demi customer zyla, zyla akan kekalkan khasiat beras ni untuk korang!


masa rendam , cukup masa zyla akan tuskan. tus kasi kering sikit. lepas tu rendam lagi dalam air sampailah lembut dan lembik.. kenapa nak rendam lama macam tu?? sebab zyla buat ni dengan cara tradisional kotttt... tumbuk dengan lesung batu! haa. penat tu memang lah tapi mula-mula dulu. sekarang dah seronok dah. 

so, yang syoknya air beras ni sangat sesuai untuk cuci muka. boleh segarkan muka. ^_^. bagi zyla, zyla sangat mementingkan kesegaran wajah. dan please sayangkan wajah anda ok! walaupun kita ni zaman moden tak semestinya produk kecantikkan pun nak kene moden jugak. biasalah sekrang ni banyak sangat bahan kimia. hmm.. 

bagi kakak, ibu, para abang ke yang baca entri zyla ni. manalah tahu korang ada adik-adik lelaki ke perempuan yang tengah baligh dan dilanda masalah jerawat sebab peningkatan hormon tu, korang boleh suruh diorang try pakai bedak sejuk homemade zyla ni. mudahakan cegah dari awal masalah jerawat tu .nanti dah usia jejak 20-an kulit muka diorang akan kekal sihat. ^_^.

kalau yang baru jumpa blog zyla ni dan nak tahu lebih lanjut bolehlah click sini >Tentang Bedak Sejuk Zyla

dan

jikalau korang berminat nak buat side income dengan menjual bedak sejuk ni pun boleh ke sini >Side Income bersama zyla


atau korang sangat malas nak baca entri sebab dah malam , tapi nak bertanya tentang bedak sejuk ni dan berminat boleh direct whatsapp zyla : 013 2832465. 

dan inilah produk zyla sendiri yang zyla buat sendiri dan usahakan sendiri.

In sha Allah bagi yang alamai masalah jerawat, kulit berminya, permukaan kulit kasar dan nakkan wajah berseri zyla akan bantu dengan bedak sejuk ini. In Sha Allah. 


Main Harga

Assalammualaikum
Bismillahirahmanirahim


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

Hari ini habis jugak stok bedak sejuk zyla. so untuk mereka yang nak lagi bedak sejuk ni. bila dah ada stok nanti zyla akan umumkan lagi dan nanti akan diberitahu Instagram Bedak Sejuk Zyla ni. ^_^

tadi baru habis isi borang pos laju dan postage akan dilakukan selepas dapat semua payment. terima kasih kepada yang membeli. semoga membantu menyelesaikan masalah korang!

Tadi masa selesai aje deal dengan customer zyla pun scroll lah FB yelah nak tahu perkembangan semasa. tetiba lak zyla jumpa satu post ni dari individu yang jadi dealer untuk satu product ni dan dia minta maaf sebab banyak customer complain pasal harga yang turun naik.

sekarang ni kita dah sedia maklum kan , yang makin banyak produk kecantikan yang keluar semuanya adalah untuk mencantikkan muka, memutihkan dan banyak macam lagi. itu tandanya manusia dah semakin banyak ilmu tentang kecantikkan ini. yelah, bila ada je produk hot keluar semua berpusu-pusu kan?

samalah macam zyla kerja dulu, bila bos bagitau ada certain produk yang dia dah tak ambik sebab bila laku sangat mulalah main harga ni dan kualiti pulak tak seperti masa mula-mula pakai. hurm.

syarikat pengeluar untung besar-besar , para dealer mula lingkup dan pengguna pulak? akan menerima padahnya.

kan sini zyla nak pesan kat korang semua. yang terlalu taksub nak jaga kecantikkan tu. memanglah kita kene jaga kecantikkan dan korang kene jugak hati-hati dalam memilih produk , bukan setakat harga aje jadi masalah tapi kesannya nanti?

mak zyla pun ada cakap barangan sekarang ni semakin kurang kualitinya. harga pulak still macam tu . kesannya teruk pada pengguna. jadi disebabkan zyla sayangkan mereka disekeliling zylalah zyla keluarkan bedak sejuk ni yang zyla buat sendiri.

zyla tak naklah nanti bila makin ramai yang pakai, makin elok wajah mereka zyla pulak yang jadi rambang mata. hurm. kan dosa buat zalim atau menipu orang? apalah nak jawab kat akhirat nanti kan? hurm. tapi bagi manusia yang hanya fikir tentang duit diorang akan lupa tentang perkara ni.

so kalau korang nak pilih produk kecantikkan pilihlah yang sesuai dengan kulit wajah korang. yang berasaskan sumber alam semulajadi, macam Safi, D'Herbs tu. harga pun murah kan? sebab sumber semulajadi ini murah dan tak akan bagi korang kesan yang teruk.

contohnya macam zyla. buat dalam bentuk serbuk. supaya timbangannya sentiasa balance . kadang-kadang memang zyla akan timbang 2,3 kali sampailah zyla puas hati.^_^.


macam bedak sejuk zyla ni,zyla letak dalam bekas ini. mak cakap macam mahal. sebab tulah zyla buat offer "POSTAGE FREE" untuk seluruh Malaysia. samalah macam bedak sejuk mini tu, zyla letak harga untuk pemborong RM1.50, murah tak? murah kan? sebab nanti untung lebih tu untuk para dealer zyla yang merupakan para mahasiswa atau akak-akak yang nak buat side income. 

In Sha Allah, bedak sejuk ni zyla akan kekalkan sampai bila-bila bekalannya. ^_^ . siap ada kakak yang nak berpantang bersalin pun dah order dengan zyla tadi. alhamdulillah. moga dapat bantu ye?

dan kepada sesiapa yang jugak jadi agent kecantikkan tu korang kenelah berhati-hati ye. sebab takut nanti produk tu main harga pengguna yang terima akibat teruk. tapi kalau dah syarikat tu tutup in Sha Allah ada rezeki lain untuk korang. Allahu'alam. apapun kepada mereka yang berniaga apa jua perniagaan anda semoga kita sama-sama berniaga dengan jujur ye. bukan nak duit aje tapi membantu mereka yang perlu. semoga nanti di akhirat Allah memudahkan timbangan kita. 

dan kepada sesiapa yang berminat nak cari side income boleh whatsaap zyla: 013 2832465.
yang berminat nak cuba bedak sejuk pun boleh, RM20.00 , Postage Free. ^_^.


Monday, 29 September 2014

AT LEAST! I TRY TO HELP!

Assalammualaikum. 
Bismillahirahmanirahim





Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

waduh dah pukul 12 pun zyla tak zZZZzzz lagi. adik zyla pun still lekat dengan Dota2 dia. 

tadi baru zyla nak plan untuk off Facebook, email dan sebagainya, tetiba kawan zyla tanya berkaitan dengan post zyla tentang jerawat. ada gak response. alhamdulillah.

dia ni sahabat baru aje grad course Farmasi kat UNIKL. so TAHNIAH SAHABAT!! akhirnya saat ini kejayaan ini milik kita jugak. zyla dan kawan ni kenal masa sama-sama pernah buat part time kat WATSON PERSONAL CARE TIMES SQUARE dulu.. memang kenangan manislah~~

Dia tanya apa solution zyla boleh tolong dia untuk atasi masalah jerawat ni? jadi zyla pun terus bagi link blog kat dia. nak bebel panjang berjela tengah malam macam ni kang mengigau pulak dia tidur nanti. haha. tak de gurau aje.

Alhamdulillah dia nak try.. dan sesuatu yang zyla rasa dengan bedak sejuk ni ialah, at least zyla dapat bantu sahabat terutamanya yang memang semua sahabat kalau boleh zyla nak bantu , memang tercapai! seriusly. perasaan ini terdorong mungkin sebab zyla sentiasa menjadi tempat rujukan para sahabat apabila mereka dilanda.. hurm ... masalah hati yang kronik.. masa tu lah diorang akan mencari PAKAR KAUNSELING TAK BAYAR CUKAI ni hahaha.. 

dan zyla pun dapat sekali perkongsian ilmu dengan dia tadi . kalau perkara berkaitan dengan kesihatan ni mesti budak Farmasi lebih tahu kan? so dia cakap dia setuju dengan rumusan beras ni sebab beras boleh bantu melambatkan tempoh penuaan kulit.  sila senyum lebar-lebar sekarang bagi yang tengah try zyla punya bedak sejuk!! tahniah untuk anda sebab percaya dengan zyla. In Sha Allah jerawat, muka berminyak dan apa lagi masalah tu tak akan ada dah! asalkan istiqamah dan ... sabar..

seperti entri yang lepas-lepas pun zyla ada sentuh pasal produk moden SK11 yang jugak sebenarnya menggunakan rumusan beras ni.. yang bezanya SK11 ni cara moden dan sangat mahal. beratus kot.. bukan semua mampu dan tak sesuai sangat untuk belia remaja lagi meletop macam kita ni, takkan dari umur 13 tahun nak pakai SK 11. memang kopaklah mak ayah.. 

bedak sejuk zyla ni sesuai sangat untuk yang berusia antara 13-30 tahun. sebba apa sebab masa tu apa jua masalah jerawat korang, in sha Allah produk bedak sejuk zyla ni akan boleh bantu. angguk kepala bila membaca ye.!!

haaa~~ lega dah luahkan isi hati tengah malam buta ni. just untuk korang tahu aje. kepada yang bakal mencuba dan tengah mencuba dan ingin mencuba zyla harap sangat usaha kecil zyla ni untuk bantu korang dalam atasi muka berjerawat akan berhasil ye! amin. kalau kulit wajah korang dah kembali cantik zyla pun sangat tumpang gembira .. ^_^>

at least! i try to help!
yeap. inilah salah satu usaha zyla. ada jua kebaikan dari segi amalan dan ilmu yang kita ada , yang sangat bermanfaat dan dapat bantu orang lain tak salah kita sebarkan . kalaupun tak dapat untung besar at least kita dah menabur saham kat akhirat. ^_^. 

dan satu lagi cara zyla nak membantu sesiapa yang nak side income sila click >Side Income Bersama Zyla.. caakkk.. hanya untuk mahasiswa je zyla. oklah2.. zyla buka untuk mereka yang bekerja. nak jual kat office kat jiran tetangga. pun boleh. tapi korang jual RM5.00 aje tau... untung besar dah zyla bagi tu, satu untung money , satu lagi korang dah bantu mereka yang ada masalah wajah ni. ^_^. yang tu korang claim masa kat akhirat. sweet tak?? 






Sunday, 28 September 2014

Atasi Masalah Jerawat dengan Petua Zyla ^^

Assalammualaikum
Bismillahirahmanirahim.


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

Siapa kat sini yang ada masalah dengan EN. JERAWAT?

anda boleh ke balai zyla sekarang untuk buat laporan dan zyla akan bagi anda sesuatu untuk nyahkan En Jerawat itu untuk ganggu korang secara berterusan. Senjata yang zyla bagi itu adalah untuk merawat jerawat, menghilangkan parut jerawat dan akan membersihkan kulit. sebab dulu zyla memang teruk kene serang dengan EN JERAWAT ni, tapi alhamdulillah dengan formula beras, sungguh awesome! En Jerawat dah tak berani nak serang wajah zyla. kecuali apabila zyla tak kerap guna "SENJATA tu".

TAPI sebelum tu sekali lagi zyla nak ulang. kalau sesiapa yang ada RESDUNG, haaaa~~ resdung nilah punca jerawat yang sangat teruk tu! kesian korang sebab resdung mesti tak selesa kan? selalu rasa tak sihat kan? so untuk itu zyla sarankan korang dapatkan rawatan BEKAM LINTAH! tak yah nak telan ubat banyak sangat bukannya cepat baik pun.

mana zyla tahu semua ni? betul ke apa zyla cakap ni??? yee. sebab sebelum ni zyla ni pernah kerja kat satu health & beauty centre. kalau korang yang duduk area SARAWAK. sila-sila tengok kat side bar ada no WhatsApp zyla., boleh whatsAPP dan zyla akan bagitau kat mana bekam lintah terbaik Punya~~~ CAYALAH...

Apa Punca Jerawat?

1. Sebab resdung lah.

2. Hormon. selalunya untuk anak dara yang baru baligh.

3. sebab tak cukup tidur!

4. Stress

5. makanan yang tak dikawal. ni untuk yang makan main sumbat aje.

6. muka berminyak

7.  terkene matahari pada tempoh yang agak lama.

okeh! apakah SENJATA yang zyla nak bagi korang tuh?


Bedak sejuk zyla ! homemade mari!!! zyla buat sendiri dan bahannya 80% adalah daripada beras. memang tak rugilah kalau korang beli dan amalkan! 


Nampak kelainan tak senjata ini?

nak tahu lebih lanjut boleh clik sini  Tentang Bedak Sejuk Zyla

korang akan lebih jelas bila dah click kat entri tu . dan kat sini zyla nak tambah sikit nasihat, pandangan dan pengalaman zyla.

zyla diserang jerawat masa umur 16 tahun. maaf ye tak ade gambar. masa tu manalah terfikir nak ambk gambar. muaha. malu kot. sangat~~ malu nak cakap. teruk. sebab jerawat tu jenis yang besar-besar dan parut dia hitam-hitam. lama pulak tu. 

disebabkan hal itu mak ayah zyla pun buatlah bedak sejuk ni. zyla pakai pagi petang siang malam! punyalah susah nak buang jerawat sebenarnya. waktu tu rasa sangatlah hodoh diri ini. huhuhu.

seminggu zyla mula-mula pakai , adalah gatal sikit, tapi jerawat tumbuh lagi! eyh! so zyla tak putus asa sebab mak cakap dalam bedak sejuk tu kan mengandungi:

* beras

* rempah warisan nenek

* kunyit hidup

3 bahan utama ni fungsinya adalah untuk membersihkan kotoran dimuka. sebab muka kita kotorlah jerawat tu tumbuh!sebab kita tak jaga betul-betul kebersihan pun sama. sebab kita cuai tak selalu pastikan tangan dicuci dengan bersih, kuku malas nak potong tapi dok belai-belai muka, mahunya kotoran tak di Bluetooth kat situ??

lepas tu bila jerawat dah tumbuh, zyla  picit sampai puas! muaha. biarlah sakit pun. lepas tu zyla tepek laa bedak sejuk ni. setiap hari dan masa. pastikan ! korang basuh muka sebelum letak bedak sejuk, tunggu lama sikit kasi kering baru basuh, dan lap muka dengan tuala yang bersih. jangan lap guna tuala mandi korang tu tuala yang baru , ok!

lepas aje jerawat dah mula mengecil dan tak ada lagi sekutunya tumbuh. masa tu pun ada pantang:

* jangan tidur lewat

* banyakkan minum air suam

* jangan sakan sangat pakai mekap

* kurangkan makanan berminyak

zyla ambik masa 2 tahun untuk kekalkan kulit muka yang sangat ... nak cakap macam mana ye?? hurm. zyla rasa zyla sangat berpuas hatilah dengan hasilnya sekarang! kulit yang sangat halus, licin dan bersih. jerawat? tumbuh bila nak haid aje. masa lain memang dia tak buat hal!

habis aje jerawat tu dah tak tumbuh, maka tinggallah bekas- bekasnya. hurm.

itulah fungsi kunyit!

pernah tak dngar orang tua cakap air kunyit ini elok untuk luka dalaman? yeah! betul. bukan dalam aje tapi baik jugak untuk luaran. yakini bekas jerawat nilah.

korang kene sangat bersabar dan hasilnya memang TIP TOP!!

yes, salah satu zyla buat niaga bedak sejuk ni sebab dia banyak bagi manfaat dekat orang lain.

zyla bukan kejar duit aje.

sebelum zyla promote bedak sejuk ni di online , zyla memang dah lama buat offline. alhamdulillah. berbaloi. banyak yang ada masalah jerawat puas hati dengan hasilnya. baguslah ye.

zyla sarankan kepada budak-budak sekolah yang baru baligh. 

juga kepada mereka yang rasa kulit wajah tu macam sensitive dengan kebanyakkan produk kecantikan.

yang ni memang dijamin tak akan jejaskan atau bagi effect kat muka korang.

bahannya tak banyak, tapi kualitinya sangat awesome.

SK-2 pun sebenarnya dari beras. apatah lagi bedak sejuk ni. disebabkan stok masih banyak so zyla tak buat pun disebalik macam mana zyla buat bedak sejuk ni secara homemade. In Sha Allah nanti dah habis zyla akan update dan terangkan kat korang macam mana zyla buat bedak sejuk ni. 

berminat? yes. boleh Whatsapp zyla : 013 2832465

berminat nak berniaga jugak?? kalau untuk korang nak buat side income kat IPTA/IPTA ke, Office ke , mana-mana ke  boleh jugak rugi sini apa yang zyla offer > Side Income bersama zyla


kalau yang masih ragu-ragu, Bedak Sejuk ni memang zyla buat sendiri! 

maksudnya produk tempatan.

Harga : rm 20.00 
POSTAGE KE SELURUH TANAH AIR : FREE. 







Review Novelis Blog!! "Saying I Love You!

Assalammualaikum
Bismillahirahmanirahim.








Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

hai korang!

siapa kat sini yang suka baca novel online?? angkat tangan dan sengih cepat!!!!

seperti yang kita semua tahu sekarang ni bidang penulisan novel memang sangat memberangsangkan . Alhamdulillah sebagai ulat buku dan jugak ketua perpustakaan rumah zyla ni, zyla sangat awesome bila tengok ramai penulis buku lahir. tak kisahlah apapun jenis buku asalkan buku.

so sekarang ni zyla nak ajak korang untuk sama-sama review dan terjah blog novelis yang sangat awesome ni! manalah tahu ada kat sini yang suka menulis tapi tak confident dan korang boleh jugak berinteraksi / berhubung dengan IQA ANNALIA ini secara persnal untuk kongsi tips dan pengalaman , mana tahu kan! 

Novel yang sedang diusahakan oleh Iqa Annalia ini semestinya tentang Cinta. OF COURSE!

Dah lama gak dia ni menulis.. dah panjang berderet dah bab! dan penulis akan update bab baru setiap hari Jumaat! waaaahh.. tengok betapa dia bagi committed dengan apa yang dia usahakan. kita?? errrr... jarakkan sikit diri dari laptop.. urmm.. tahu dah. 

dan good newsnya novel ni dah disiarkan kat PENULISAN2U!! oh memang superb! penulisan2u nak approve suatu novel memang makan masa kot.. so Tahniah untuk penulis. manalah tahu esok-esok publish dan setahun kemudian akan disiarkan kat TV.. tak bangga korang. "eyh, novel ni best, jadi drama ni mesti lagi syokk ni".. yalah kita berkata bergitu saat orang lain mungkin akan komen oh novel ni biasa-biasa aje. feel manusia kan berbeza-beza. ??

tapi minggu lepas si penulis dah pun update e-novel ni dengan ada sedikit perubahan dan alhamdulillah memang dapat response yang sangat baik. ^_^.

nak tahu sipnopsis dia.. Sipnopsis "Saying I LOVE YOU"

Jangan risau, saat korang baca blog tu, memang tak akan bosan lah! dan korang akan lebih menghayati novel "SAYING I LOVE YOU " ni sebab akan ditemankan lagu Untuk Kamu, . hah! memang feel habis lah..tangkap leleh kot... errkk.. ok2 itu melebih aje. ^_^.

zyla tak nak nak bebel panjang.. penat aje nanti korang layan bebelan zyla. so jum terjah blog novelis baru ni !!!!!! Link?? laaa.. kat banner yang zyla share kat atas tu. harap korang akan seronok membaca e-novel "Saying I Love You" ni. jangan lupa tinggalkan komen kat blog dia dan anda pun akan puas hati. 

nak tahu tak apa hubungan zyla dan penulis??

kami ialah excalssmate, schoolmate dan belajar add math sama-sama. hahaha!! merapu aje,

so untuk my lovely friend Iqa Annalia,

here my review for you.

keep a good hard work for this manuskrip oky!

in Sha Allah , May Allah bless you .

Saying I Love You, not just a word but you bring people how to saying that word!!

Respect and salute for you,

Love,
Fathin Fazila.

^_^



Saturday, 27 September 2014

Jom Kenal Sahabat Blogger 3

Assalammualaikum
Bismillahirahmanirahim


Awas! ini bukan segmen.. haha. ini adalah perkongsian dari zyla. kiranya  bukti yang zyla dah buat blogwalking dan jugak zyla nak tahu betapa RAMAInya para blogger kat Malaysia. dari yang sekolah sampailah yang kerja dan pencen.. haa~~

Jom ikut zyla.. 


46. HAKUOUKI (otaku)

47. DianeeyA














oh yeah!!! done dan cukuplah untuk hari ni sebab zyla nak selesaikan tugasan yang ayah bagi. kang kene bebel.

tapi sangat awesome baca blog hari ini. semua entri buat zyla nak gelak aje! bagi yang masih dalam cabaran 30 hari tu good luck ye! dari zyla ikut Naliena hampir semua blog zyla tengok jejak dia.. so far memang cool kot blog dia.. ohh~~ awesome . sama macam Colors and Promises

kesimpulan hari ini ialah mula-mula zyla tengok anime, kemudian zyla dapat info tentang UPSR bocor, kemudian pasal drama baru nak keluar kat Tv3, lepas tu tetiba zyla kenyang makan ketam.. dan kenyang lak tetiba jadi rushing.. hahaha~~~ apa zyla bebel ni?? kalau nak tahu korang leh blogwalking kat blog-blog yang zyla tag ni. muahaha

P/S: sesiapa sini Mahasiswa?? nak side Income? click sni>Side Income Untuk Mahasiswa


Telur Ayam

Assalammualaikum
Bismillahirahmanirahim





Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

Korang buat apa tu? baru balik dari pasar? dah tengah hari ni . kejap lagi nak zuhur. 
mak zyla pun tengah masak menu terakhir  untuk lunch hari ini. sekarang masak nak kene banyak sebab zyla dah makin kuat makan. dan satu lagi!! zyla dah pandai makan sayur. baru sekarang zyla rasa sayur tu sedap gilerrr!

muahaha.. dan sebenarnya Allah dah makbulkan doa mereka yang menyayangi zyla supaya zyla ni terbukalah selera nak makan sayur. haha.

tadi zyla ke dapur. nak jenguk apa lagi mak buat macam tak habis kerja dia kat dapur tu. so zyla pun skodenglah lauk.. ada ikan, ada sayur, ada sambal ikan bilis versi mak..

dan.. mak zyla warning:

"ikan ada ni jangan nak goreng telur!".


muahaha. lepas tu zyla cepat-cepat lari ke ruang tamu balik menghadap PC ni. punyalah mak tahu apa yang bermain kat minda zyla sekarang.

zyla memang suka makan telur ayam dan ayam! 

dan zyla jugak suka nak kacau ayam dan anak-anaknya yang suka nooo buat rombongan membuat lawatan sekeliling kampung! sebab tulah kot nenek zyla tak ada bela ayam lagi, habis ayam dia zyla buat onar. muahaha. 

dan rasanya ayam pun kalau tengok zyla memang benggang! 

sifat ni zyla memang warisi dari ayah.

kalau ayam tu nak "bikin" telur memang tak jalan lah kalau zyla ada.

ish..ish.. nanti kat akhirat entah apa ayam tu mengadu kat Allah.

Telur ayam ni kalau makan sekali dengan sayur memang syooookkkk~~~~ tapi tak leh campur dengan daging dan ikan.. sunnah nabi. 

kiranya.. kalau nak makan zyla mesti goreng telur! lepas tu mak bebel lagi:

"punya banyak lauk, along goreng telur jugak!"

tulah pasai zyla kalau nak makan lagi , boleh goreng telur sedapp! masa mak zzzzz~~~ hahahahahahaha! dah. jangan nak p report dgn mak zyla pulak.

tapi! zyla rindu lah nak makan roti canai, dal dan ayam goreng! pergh... sedap giler. 

itu Atikah yang ajar. rindulah keramat. 

lepas tu lagi.. telur ni paling sedap makan bila tengah malam dengan nasi kosong dan kicap.

kalau korang rajin korang boleh buat nasi goreng, nasi+ telur+ ayam+ kiub ayam+ kicap manis.. memang supperrrbbbbb lah! 

ok~~ jangan salahkan zyla kalau lepas ni korang goreng telur. hahaha.

waktu dah masuk ni.




Side Income Para Mahasiswa & Mereka yang Bekerja!

Assalammualaikum
Bismillahirahmannirahim



Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

Selamat bercuti Malaysia!

Alhamdulillah , perniagaan bedak sejuk zyla semakin baik. Disebabkan sekarang ni ada sahabat yang berminat untuk menjadi agen bedak sejuk homemade zyla, zyla dah pun sediakan package untuk student! manalah tahu kan, ada sesiapa kat sini yang berminat nak cari side income kat asrama tu.

baiklah, zyla akan terangkan harga beli dari zyla, bekasnya dan harga jual untuk korang. untuk IPTA diseluruh Malaysia ialah RM5.00

Penambahan baru kat sini, bagi kakak/abang yang mungkin nak try jugak jual bedak sejuk zyla ni sebagai side income kat office dan kawasan yang terdekat boleh saja hubungi zyla jugak k! jangan malu jangan segan.. dan sekarang dah tak limited untuk mahasiswa IPT sahaja.!



Untuk jualan di IPTA/IPTS yakini korang memang akan jual dekat hostle dan kolej. so zyla pun letak dalam bekas kecil ni. 

Harga beli 1 bekas kecil dari zyla : RM 1.50 
                   
                 20 bekas kecil              : RM 1.50 X 20 
                                                      :RM30.00

               + Postage                       : RM 10.00 

** OFFER : UNTUK POSTAGE YANG PERTAMA ADALAH FREE!

Harga jual agen di IPTA :

1 bekas kecil : RM 5.00

20 Bekas Kecil : RM 5.00 X 20

                         : RM 100.00

woowww!!! kalau dadih korang jual 20 bekas kecil tu baru dapat RM 20.00 tapi kalau jual bedak sejuk zyla?? dah dapat RM 100.00! dan untung bersih korang tolak modal ialah RM 70 untuk kali pertama . kali kedua pulak dikenakan bayaran POSTAGE YE, RM 10.00 aje. dan untung masih mantop iaitu RM60.00!!! mashyuukkkkkk!!!!

okeh,. mesti korang nak tahu kan apa keistimewaan bedak sejuk zyla yang tiada bandingan ni?? haha~perasan. tapi zyla boleh JAMIN ( sila pandang laptop dengan sedikit kemusykilan ) tetapi zyla memang sangat YAKIN bahawa bedak sejuk ni akan banyak membantu para student yang banyak masalah JERAWAT DAN LAIN-LAIN HAL TENTANG KULIT MUKA!!!

untuk tahu lebih lanjut tentang bedak sejuk zyla sila click>> tentang bedak sejuk zyla


SIAPA TARGET CUSTOMER KORANG???

alah, siapa lagi kalau bukan mereka yang ada masalah wajah!

*jerawat teruk yang bernanah, kecil-kecil tu, jerawat yang tinggalkan bekas hitam-hitam

* kulit muka berminyak

*kulit tak berseri 

*permukaan wajah rasa kasar-kasar

dan KELEBIHAN bedak sejuk ni akan membantu untuk hapuskan segala masalah tu! 

ya semua masalah itu akan hilang dengan harga RM5.00 sahaja! lepas tu tak pakai pencuci muka pun tak apa!

ni semua zyla buat sebab alhamdulillah orang disekeliling termasuk family zyla yang dah guna bedak sejuk ni memang hasilnya terbaik. dah tak ada jerawat batu gunung berapi tu dah.. dan makin berseri-seri bak orang angau !

selamat berurusan ye??

nak contact zyla. silakan : whatsaap : 013 2832465

kalau nak FB sila LIKE PAGE TERJEMAHAN HATI ye, ada kat side bar blog ni!

In sha Allah kebaikan dan rezeki kita kongsi sama-sama ye. ^__^ selamat bercuti semua!









Friday, 26 September 2014

Kucing Pun Ada perasaan !

Assalammualaikum
Bismillahirahmanirahim



Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang,

hai korang!

Jumaat dah ni. mesti semua semangat lebih dari biasa!

Malam ni boleh rehat!

Esok pagi boleh bangun awal untuk subuh!

lepas tu kemas rumah!

jogging!

shopping! 

relax lagi..
kalau yang ada geng usrah memang syok, selalunya dalam pukul 10.00 atau 9.00 pagi macam tu mesti ada event ke, usrah ke, ceramah ke, aktiviti . kan?? syok kan?? perkataan bosan tu, macam tak de,

tapi yang tak cuti sabtu ahad tak dapat nak tolong. tak pe, kerja itu amanah, tanggungjwab dan juga ibadah, nanti Allah bagi ganjaran . dulu zyla pun kerja jugak sabtu ahad tapi ada gak masa bos bagi cuti. phewwwww~~

*****

Hari ini dari semalam zyla dah plan siap-siap apa nak buat. sebab esok,In Sha Allah ada usrah dengan sahabat. yeah. usrah online. yalah buat masa ni tak leh dekat sebab dia jauh kat sana, zyla kat sini. ehem2. dia perempuan ye.

so, tetiba lak, ayah ajak survey handphone.. waaahhh!!!! cayalah! haha. bukan untuk zyla untuk ayah. aish!! hurm.. tapi zyla tadi pun dah target dah nak sony M2 atau tunggu Sony E3 launch?? tak pe, kalau rezeki zyla rezeki zyla jugak.. ^__^.

Lepas habiskan masa dok ke kedai handphone tetiba ayah ajak zyla tukar spec lak! aik.. baik bebenor ayah. yelah dia tengok spec anak dia dah tak macam spec dah. adui.. zyla ni agak kasar orangnya dan jugak cuai. so handphone dan spec akan bertukar setiap tahun. ada cadangan tak nak ubah sikap ni??

dah buat spec tadi, alhamdulillah dari harga RM 386 , auntie tu bagi diskaun dapatlah RM 250 sebab rabun zyla taklah kuat mana setakat 450( kiri) , 400 ( kanan), silau pulak baru -25. hok-alohh..

rezeki.

lepas tu zyla pun baliklah rumah. sampai aje rumah. pot pet pot pet dengan mak dan adik jap. zyla tukar baju.. tak Asar lagi sebab Si Suci, kucing zyla yang sangat manja, pemalu dan pendiam ni melalak lak.. aik. miaw.. miaw.. miaw.. tak henti-henti.

zyla pun tanyalah kat Si Suci.

"kau kenapa Ci. tak makan lagi ke?"

Suci jawab bahasa dia.. "hujan ni sebab tu aku lapar lagi. nak makan. nak makan.".

Zyla pun terus sediakan makanan untuk Suci . Suci ni pelik! dia tak nak makanan kucing, dia nak makan makanan manusia. mesti ada nasi! makanan kegemaran Suci ialah nasi+ ikan bilis. 

"Suci meh, ni makan. jap g zyla nak solat " 

Suci pun faham terus datang dekat. tapi masa zyla letak makanan dalam bekas dia, dia dok buat tawaf keliling zyla. apa entah dia bebel. asal Suci? tak kan kau nak Mcd kot?? Boikot lah. 

lepas tu Suci pun makan, mak panggil zyla . zyla tinggalkan Suci dan ke ruang tamu. lepas tu, zyla dok dengar mak bebel-bebel, Suci datang lak dekat zyla. 

"aik, kejap bebenor kau makan Suci?" dia pun buat perangai macam tadi. buat tawaf dan gesel-gesel badan dengan zyla. so zyla yang tahu Suci tak jamah makanan dia pun pergilah dapur. 

lepas tu yang lawaknya, Si Suci ni sempat dok tenung adik lelaki zyla.. dan adik lelaki zyla cakap apa?

"ikut kak long nun pergi dapur". Suci dengan spontan lari kejar zyla.. aik!! reti lak kau Suci. haha.

dan jeng jeng jeng.. dah agak dah, memang Suci tak sentuh pun makanan dia.

So zyla suakan makanan tu kat Suci baru dia makan, zyla nak angkat punggung dia dah berhenti makan. dia tenung muka zyla nak mintak belas kasihan., aik?? kenapa lak?? ada hantu ke Suci?

rupa-rupanya Suci nak zyla temankan dia makan. alolololo. 

see, kucing pun ada perasaan. tak nak makan sorang-sorang.

dan sekarang zyla lebih memahami Suci.

lepas tu zyla pun tunaikan solat Asar, zyla keluar aje bilik tengok Suci dah terbongkang tdo.. haha. 

itu baru Suci belum Lagi Si Tam.


Maaf. tak de gambar sebenar dua ekor kucing zyla tu . Handphone tengah nazak. haha.

Si Tam ni lebih tua dari Suci. tapi dua-dua jantan! memang tak de kesenambungan keturunan lagi dah. Si Tam ni tak macam Si Suci. Dia suka berjalan, dia suka bersosial dengan kucing-kucing kat luar sana. sebab tulah kadang-kadang zyla tengok habis kucing betina kakak sebelah Si Tam kejar!

Si Tam baik-baik sikit dengan anak dara orang!

haha. 

Hari tu, pagi-pagi awal. dah subuh tapi masih gelap lagi. Zyla dan mak jenguklah kat luar rumah sebab ada kucing menjerit.pelik sangat bunyi dia. 

Bila zyla datang dekat, rupanya kucing tu dah kene gigit anjing. dia pun saiz S aje, sebab tu mudah masuk area rumah zyla. zyla tak tau nak buat apa, zyla dok tengok lah kucing tu. mak kata dia dah nazak. alah sedihnya. kucing nak cabut nyawa pun sakit tahu!

yang syahdunya, Si Tam nilah yang pergi kat kucing tu dan jilat-jilat kepala dia. sweeeeettt macam sawit lah Si Tam ni.. makwe ea??

lama Si Tam sedih dok tengok kawan dia nak pergi ke syurga . dalam masa setengah jam jugaklah zyla dan Si Tam tunggu arwah menghembuskan nafas terakhir.

lepas tu, tak de dah suara kucing tu sebab dia dah mati. Si Tam masih duduk tepi zyla. dia pandang zyla lain macam sangat. memang Si Tam ni perasaan dia, cukup lebih bernilai dari manusia luar sana yang buang anak!

Pengajarannya, kadang-kadang Allah bagi kita pengajaran, peringatan melalui apa jua yang ada disekeliling kita. contoh paling simpe kucinglah. sebba diaorang ni sifatnya manja. 

^__^. bagi yang geli dengan kucing tu memang tak boleh nak buat apalah. tapi kalau nak try gak belai2 kucing pun bagus jugak sebab diorang ni jenis yang paling manja!





Amalkan Akhlak Yang Mulia

Assalammualaikum
Bismillahirahmanirahim




Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

Tips amalkan akhalak yang mulia:



1. Bersikap benar dan amanah. Amalkan sebaik mungkin supaya orang sekeliling berasa selesa dengan kejujuran kita.

2. Menjaga maruah diri. Amalkan sebaik mungkin supaya orang sekeliling menghormati pegangan agama kita.

3. Bersabar ketika menghadapi kesusahan. Amalkan sebaik mungkin supaya orang sekeliling sentiasa berlapang dada memvbantu kita..

4. Menepati dan menunaikan janji. Amalkan sebaik mungkin supaya orang sekeliliing percaya dan menghormati pandangan kita.

5. Berani dan pemurah. Amalkan sebaik mungkin supaya orang sekeliling sentiasa bersama kita dalam susah mahupun senang.

6. Berlemah lembut dengan makhluk lain. Amalkan sebaik mungkin supaya orang sekeliling berasa selesa disamping kita.

7. Berasa mulia dengan keimanan.Amalkan sebaik mungkin supaya orang sekelilin menghormati dan menghargai bahawa Islam itu indah.

Insya Allah.

Kita semua sememangnya tak ada yang sempurna. 

ada yang dah tutup aurat dengan sempurna. ada yang belum.
ada yang dah mula menjaga pandangan dan hati sebaiknya, ada yang masih lalai.
ada yang dah mula sedar bahawa dia dilahirkan didunia ini sebagai seorang khalifah untuk menegakkan agamanya. ada yang masih anggap dakwah atau usaha untuk perkenalkan agama, saling memberik nasihat yang baik dan mengamalkan cara hidup mengikut Sunnah Rasulullah SAW ialah hanya untuk mereka yang alim, ustaz, ustazah sahaja. 

tak..semua kita kene saling ingat mengingati antara satu sama lain.

tak kisahlah tua muda , lelaki perempuan.

Jagalah akhlak kita.

jaga perbuatan, lisan dan pendengaran kita.

enjoy tu boleh tak jangan berlebihan sangat.

nanti terus lalai. syaitan tu dahlah memang asyik nak menghasut aje kerjanya.

yang menulis ini pun sentiasa berhati-hati. dalam semua tindakan.

susah tahu nanti nak jawab dekat akhirat.

apa yang kita dah buat kat dunia ni.

Salam Jumaat. 





Thursday, 25 September 2014

Ex Boyfriend

Assalammualaikum
Bismillahirahmanirahim



dia ini SETSUNA 




dia ni pulak USUI TAKUMI


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang


Tajuk petang ni gempak dan serius sedikit.  maaf kalau ada yang terguris hati atau rasa nak melalak sampai 5 hari.  zyla tahu, tak payah tengok muka pun dah tahu. korang semua mesti pernah ada boyfriend kan??  bakteria apa tu?? toksah nak jadi kura-kura dalam sampan lak. ketuk kepala kang. lepas tu percintaan yang menjadikan para gadis angau sampai dah tak hingat nak makan , menjadikan handphone bagaikan nyawa, kalau tak ade dah rasa nak mati.. akhirnya putus tanpa diduga. kesian .menangis melalak tak terkata. ada yang sampai nak bunuh diri. hurm.

kan? kenyataan. zyla pun sama. tapi itu bertahun yang lalu.

nak tahu sikit?

dia kahwin dah.

hah??? tak payah nak ngaga sangat mulut tu. tutup sikit.masuk lalat kang.

apa yang zyla nak cuba sampaikan ni?

zyla sangat berharap entri kali ini akan menjadi sesuatu nasihat ataupun kesedaran dan juga sesuatu yang akan membuatkan sesiapa sahaja yang penuh kecewa sebab cinta tak halal ini menjadi lebih berlapang dada, bersangka baik dan mula terima kenyataan.

zyla adalah buat sedikit pemerhatian. budak-budak sekarang ni banyak yang couple sebab trend. kalau tak ada kapel tak "hot"". hot hang!!! neraka lagi hot.

zyla lak? 

nak tahu.. dulu.. ada seseorang yang push dan kerana orang itulah zyla terjebak dengan benda ni.

tak pe . kisah lalu.

zyla faham korang kecewa. tak boleh nak terima hakikat. kenyataan. Putus sebab apa? dia curang? 
itulah penyebab yang akan membuatkan banyak gadis rasa macam nak buat kenduri arwah sendiri dah. betul kan?

relaks..

tarik nafas dan hembus perlahan.

gurls, anggap itulah dugaan Allah. DIA sangat sayangkan kita. sebab itu DIA tarik perkara yang kita suka tapi kita lalai. lalai dengan misi hidup kita. lalai dari menepati janji dengan DIA. mana kita tahu janji kita dengan Allah? apa janji yang sebenar memang zyla sendiri tak tahu, tapi yang pastinya patuh pada perintahNya , jauhi laranganNYA. yakini salah satu laranganNYA ialah zina.

berat gak nak menulis. sebab zyla pun sama macam korang jugak.

bangun, bangkit dan terus kuat.

anggap Allah sayang kita cukup.

Taubat.

Muhasabah diri,

perbaiki diri.

kemudian kita menjadi insan yang lebih baik. KAPEL ITU HARAM. macam mana korang  buat pun memang haram. lagi-lagi dengan selamba anak unta korang letak relantionship kat Facebook. cakap dah kapel, tunang dan kahwin. aikkk.. yang perempuan, tak elok tau letak dah kahwin kat Facebook padahal belum kahwin. sila hormat mak ayah korang. korang masih ada wali dan wali sangat penting untuk dihormati dan dijaga haknya.

jadi sekarang kalau rasa ada status yang macam tu baik korang remove. dengan gambar-gambar sekali.

"jika kamu terlalu merasa manisnya bercinta sebelum nikah maka selepas nikah kamu akan rasa tawarnya cinta"

sekarang pilih! nak manis dulu ke kemudian?

ok settle. zyla tahu korang akan pilih yang kemudian. mudahan. amin.

zyla dulu putus sama study. waaaaaa~~~ nak exam lak tu. okeh. macam mana zyla handle. ^__^. zyla serah hati pada Allah untuk merawatnya. lama tau zyla tak kapel. sekarang pun single lagi. hihihi.

zyla yakinkan hati, kuatlah tabahlah. kebahagiaan hari nikah dengan jodoh yang telah ditetapkan adalah lebih manis. ^__^. itu baru cinta till jannah. 

dan jugak.. 

untuk ex boyfriend korang tu. tak elok jugak korang nak simpan rasa benci , dendam kat dia, 

memang dia buat salah.

jadi yang kita ni perempuan tak de salah?

sebab kita ada salahlah ALLAH tegur betul-betul baik caranya.

jangan give up.

JUST LIVE YOUR LIFE dan kadang-kadang bantuan Allah akan tiba tanpa disangka.

^__^. senyum lagi.

kebahagian yang sebenar bila kita lakukan apa yang wajib kepada agama, keluarga dan diri kita.

betul sunyi lah kalau tak ada boyfriend. 

tapi itu sekejap cuma. kita masih muda dan isilah dada dengan ilmu selengkapnya.

sebab satu hari kita akan jadi seorang ibu untuk mendidik anak-anak yang kini adalah bidadari syurga. amanah terbesar dari Allah SWT. ingat senang nak didik anak? tengok kita sendiri yang degil tak nak dengar cakap mak ayah.

In Sha Allah. jodoh, rezeki dan ajal maut itu Allah dah tentukan untuk setiap manusia. Tak akan lambat seminit atau cepat seminit pun. 

Cinta ni kalau banyak sangat bagi kat manusia payah lah. bagi sama rata dengan Allah, Rasulullah SWT, keluarga, diri sendiri dan ilmu. elok-elok nanti kita boleh jadi contoh dengan masyrakat setempat. "see, kakak tu, dahlah cantik, pandai pulak tu. tapi tak rushing pun nak kapel. tak gatai." . at least kita masa muda, usahakan minat dan kemahiran kita ada. mana tahu boleh jadi inspirasi kat orang lain. betul kan?

nanti bila tibanya kita berpasangan. kita akan mati pun sebagai seorang isteri dan seorang ibu.

siapa rasa jodohnya tak datang lagi. jika Allah tak bagi kat dunia, Allah bagi kat akhirat. itu janji Allah, setiap manusia itu akan berpasang-pasangan. 

lagi satu nak pesan. zyla faham, zyla tahu , artis lelaki korea memang sangat handsome. dulu pun zyla minat jugak. tapi sekarang tak nak. yang handsome nanti hanya bakal suami zyla. korang, jaga pandangan tu. jangan nak khusyuk sangat!

mesti nak jodoh yang baik kan? sebelum tu kita kene jadi yang baik dulu.

ada kalanya tak perlu banyak sangat nak fikir pasal jodoh ni.

sebab jodoh dan perasaan cinta ni manis rasanya . anggap itu hadiah dari Allah untuk kita.






Maaf

Assalammualaikum
Bismillahirahmanirahim


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.



hurm. just sorry. tapi perkataan inilah yang teramat susah kita nak ucapkan . ini semua kerana EGO!! salahkan ego.. ego, ini kau punya pasallah ni. ye terus salahkan ego yang merupakan diri kita sendiri. but, miracle happen bila dalam situasi persahabatan. kita buat salah dengan sahabat terus nak minta maaf. sorry!

tapi kalau dalam keluarga?

sekarang ni zyla dah semakin membesar. yes, zyla tak matang lagi, baru 22 tahun kot. tapi tahukan wahai orang dewasa yang zyla sentiasa belajar? yang zyla sentiasa mencari peluang untuk menerima apa jua nasihat, pengetahuan ilmu yang baik? dan semua itu zyla praktikan dalam kehidupan zyla sehabis boleh!

okeh. buang sampah sebelum turun kerja. at least. i help. sentiasa. bukan zyla nak tunjuk baik. bukan. but, inilah sikap , rutin yang zyla nak serapkan dalam diri zyla. aku nak buat ni, itu sebelum turun kerja, displinkan diri. jangan letakkan semua tugasan rumah kat mak. 

please. memanglah benda nampak remeh?? kan? remeh,ye bagi yang nampak memang remeh tapi nak  buat ego yang menjadikannya sesuatu yang tak remeh.

hurm.

itu tentang buang sampah . settle . no problem. asalkan rumah kemas.

lagi satu.

dalam berbicara tentang pendapat.


im not perfectionist . not at all. cuma zyla akan cuba untuk jadikan semua perkara itu baik. 

baik bukan perfect sebab zyla tak nak kecewa bila ada sedikit kelemahan , keburukan atau kecatatan. 

i do respect people , i hope they will respect me in return. simple. 

bayang-bayang yang zyla bagi harap ada yang faham

apabila seseorang remaja melontarkan apa jua pandangan mereka. itu tidak bermakna 100% kamu orang dewasa harus menerima tanpa bantahan dan dalam keadaan terpaksa. 

yap! sangat diakui, kami melontarkan pendapat/ keinginan sebab kami mahukan yang terbaik.

contohnya dalam soal agama dan cara mempraktikkannya,

ada banyak yang anggap bila dah study jauh-jauh ni, bila dah berubah sikit. baik semacam. penampilan memang islamik, bercakap pun hati-hati , kadang-kadang bersulam hadis, terjemahan Al Quran , kisah para nabi, semua ini zyla yakin kami dapat dari kumpulan Usrah, kami hadam dari pembacaan dan jelas dari ceramah-ceramah para Ustaz dan Ulamak. 

naaah.. kerana kebaikan ini, kerana kemahuan yang sangat murni ini. kami menegur dan ingin berbincang untuk menjalani kehidupan yang lebih baik.

memang kita tak boleh nak tinggalkan kesemua kejahilan yang menjadi perkara biasa dalam masa yang singkat. 

ada niat nak bersedekah, just do it.

ada niat nak pergi jemaah, just do it.

ada niat nak pakai jubah , just do it.

ada niat nak memberi salam, bermanis muka dengan jiran tetangga just do it!

tak salah . maka sangatlah baik!

hmm.. 

kami sebenarnya ingin berbincang. mengatakan kebaikan, tapi acap kali kami jualah yang dikatakan "ustza/ustzah". kami jualah yang seakan-akan tidak menghormati orang tua.

aduh.

dan apabila perkara itu terjadi.. janganlah diluah kemarahan itu kepada kami

kami terima itulah dugaan dalam berdakwah kecil ini.

ya inilah dakwah yang sangat kecil semasa keluarga. 

kan elok? tak nak jugak.

adui.

sedihlah kalau zyla seorang sahaja yang tahu segala-galanya tapi tak dikongsikan.

sedihlah kalau zyla seorang sahaja yang praktikan sunnah nabi tapi tak disebarkan.

maka..

jadilah konflik

orang memandang rendah dan terus rendah.

hmm.. adakah kerana sikap, sifat dan amalan sendiri selama ini belum mantap.

baiklah

tapi zyla sangat-sangat berharap agar yang dewasa apabila kamu terlanjur kata, ajarkanlah kepada kami bagaimana untuk memohon maaf, ajarkan kepada kami bagaimana meletakkan ego itu dibelakang sekali dan keutamaan ilmu dan perkongsian itu amat penting sekali.

yang dewasa mahukan para remaja menjadi baik.

ya, kami cuba sedaya upaya kami!

tapi apabila kami balik..

adakah ini pulangannya?

kamu mahu baik kan?

saya beritahu perkara baik..

tapi kenapa menolaknya?

dan mengatakan ianya tidak sesuai untuk dilaksanakan?

Allah.

disebabkan itu, terjadinya kediinginan yang tidak diingini. 

hurm

macam mana nak ucap Maaf?